Rookmelder: stand-alone systeem met lichtflits- of trilelement

In onderstaande hulpmiddelenfiche vindt u informatie over de aard en het gebruik van het hulpmiddel en richtlijnen die helpen om een vraag voor terugbetaling efficiënt af te handelen.

In de onderdelen ‘Beschrijving van het hulpmiddel’, ‘Voor wie is het hulpmiddel bestemd?’ en ‘Met welke hulpmiddelen kunt u dit hulpmiddel niet combineren?’, vindt u informatie over de mogelijkheden voor terugbetaling van het hulpmiddel. In de beschrijving wordt gedefinieerd welke hulpmiddelen en aanpassingen onder deze referterubriek horen. In het deel ‘Voor wie is het hulpmiddel bestemd?’ wordt aangegeven voor wie en onder welke omstandigheden het VAPH met deze referterubriek standaard een tegemoetkoming voorziet. Als uw situatie niet overeenkomt met een van de situaties die hier beschreven zijn, maar de noodzaak, werkzaamheid, doelmatigheid, gebruiksfrequentie van het hulpmiddel zijn toch aangetoond in functie van de handicap, kan het VAPH eveneens tegemoetkoming geven voor het hulpmiddel.

Meer informatie over de terugbetaling van hulpmiddelen vindt u in het deel ‘Hulpmiddelen’ op de website van het VAPH.

stand-alone systeem met lichtflits- en trilelement 1stand-alone systeem met lichtflits- en trilelement 2

Beschrijving van het hulpmiddel

Rookmelder: stand-alone systeem met lichtflits- of trilelement is een rookmeldersysteem dat bestaat uit een lichtflits- of trilelement dat gekoppeld wordt aan 1 of meerdere reguliere rookmelders (d.w.z. rookmelders die niet speciaal ontwikkeld zijn voor doven en slechthorenden). Het is geen onderdeel van een signaleringssysteem met meerdere zenders en ontvangers, maar een stand-alone systeem dat de dove of slechthorende persoon waarschuwt wanneer er rookontwikkeling is. De rookmelder zendt bij detectie van rookontwikkeling een alarmsignaal naar alle aangesloten rookmelders in het netwerk, alsook naar het lichtflitselement en trilpad om de persoon te waarschuwen voor een potentiële brand.

Voor wie is het hulpmiddel bestemd?

  1. Slechthorenden met een matig gehoorverlies:
    • die zonder hoorapparaten waarschuwingssignalen niet horen.
  2. Slechthorenden met een ernstig gehoorverlies of doven:
    • Doofblinden:

      Refertebedrag, refertetermijn, procedure, gebruik bij vergunde zorgaanbieder of ouderinitiatief, zeer uitzonderlijke zorgbehoefte

      Refertebedrag
      145,95 euro
      Refertetermijn
      7 jaar
      Vereenvoudigde aanvraagprocedure
      Mogelijk
      Terugbetaling bij gebruik bij vergunde zorgaanbieder of ouderinitiatief
      Mogelijk
      Zeer uitzonderlijke zorgbehoefte
      Mogelijk

      Met welke hulpmiddelen kunt u dit hulpmiddel niet combineren?

      Extra informatie

      Toelichting

      Dit stand-alone systeem is een rookmelder-ontvangstsysteem dat bestaat uit een lichtflits- of trilelement. Het wordt gekoppeld aan 1 of meerdere slimme rookmelders. De slimme rookmelder(s) slaan alarm na detectie van rookdeeltjes, die kunnen wijzen op een (beginnende) brand. De rookmelder stuurt het alarmsignaal door naar de andere rookmelders die geconnecteerd zijn en naar een lichtflits- en/of trilelement die het vervolgens omzetten in lichtflitssignalen of voelbare trillingen om de persoon te waarschuwen voor een potentiële brand.

      De rookmelder zelf is niet speciaal ontwikkeld voor dove of slechthorende personen, maar een reguliere rookmelder. Het licht- of trilelement dat eraan gekoppeld wordt is wel speciaal ontwikkeld om dove en slechthorende personen te waarschuwen bij brand.

      Een rookmelder die wordt aangesloten op het lichtflits- of trilelement:

      Er kan gekozen worden voor een type rookmelder met vervangbare batterij of een type met niet-vervangbare batterij. Er wordt aangeraden te kiezen voor een niet-vervangbare batterij die 10 jaar meegaat.

      Dove en slechthorende personen die geen nood hebben aan een signaleringssysteem in huis met verschillende zenders en ontvangers, maar enkel een oplossing zoeken om gewaarschuwd te worden bij een brand omdat ze het signaal van een rookmelder niet kunnen waarnemen, kunnen geholpen zijn met het stand-alone rookmeldersysteem. Ook personen die een signaleringssysteem gebruiken om bijvoorbeeld de deurbel of wekker waar te nemen, kunnen kiezen voor een stand-alone rookmeldersysteem in plaats van een rookmelder die kan aangesloten worden op het signaleringssysteem (zie andere rubriek). Er kan enkel tegemoetkoming gegeven worden voor het stand-alone systeem als er niet eerder een tegemoetkoming voor rookmelders bij een signaleringssysteem gegeven is.

      Op 1 januari 2020 moeten alle Vlaamse woningen verplicht voorzien zijn van de nodige optische rookmelders om wettelijk in orde te zijn (zie Vlaamse wooncode versie 1/1/2020 art.5 §1 tweede lid en het kwaliteitsbesluit van 12 juli 2013 art. 2 §2).

      Opmerking bij het refertebedrag

      Het refertebedrag voor “Rookmelder: stand-alone systeem met lichtflits- of trilelement” staat voor een tegemoetkoming in de aankoop van het lichtflits- of trilelement én de meerkosten van de koppelbare rookmelders t.o.v. standaard rookmelders. Het is dus geen bedrag per stuk (per rookmelder).

      Opmerking bij type rookmelder

      Een rookmelder die geconnecteerd wordt aan een ontvanger via smart home domotica (zoals bv. de Google Nest Protect) is geen adequate rookmelder voor slechthorende en dove personen en wordt bijgevolg niet terugbetaald.

      Terugbetaling bij co-ouderschap

      De hulpmiddelen of aanpassingen uit deze hulpmiddelenfiche kunnen indien noodzakelijk een tweede keer terugbetaald worden in een context van co-ouderschap.