Compact signaleringssysteem > Rookmelder bij compact signaleringssysteem

In onderstaande hulpmiddelenfiche vindt u informatie over de aard en het gebruik van het hulpmiddel en richtlijnen die helpen om een vraag voor terugbetaling efficiënt af te handelen.

In de onderdelen ‘Beschrijving van het hulpmiddel’, ‘Voor wie is het hulpmiddel bestemd?’ en ‘Met welke hulpmiddelen kunt u dit hulpmiddel niet combineren?’, vindt u informatie over de mogelijkheden voor terugbetaling van het hulpmiddel. In de beschrijving wordt gedefinieerd welke hulpmiddelen en aanpassingen onder deze referterubriek horen. In het deel ‘Voor wie is het hulpmiddel bestemd?’ wordt aangegeven voor wie en onder welke omstandigheden het VAPH met deze referterubriek standaard een tegemoetkoming voorziet. Als uw situatie niet overeenkomt met een van de situaties die hier beschreven zijn, maar de noodzaak, werkzaamheid, doelmatigheid, gebruiksfrequentie van het hulpmiddel zijn toch aangetoond in functie van de handicap, kan het VAPH eveneens tegemoetkoming geven voor het hulpmiddel.

Meer informatie over de terugbetaling van hulpmiddelen vindt u in het deel ‘Hulpmiddelen’ op de website van het VAPH.

Beschrijving van het hulpmiddel

Een rookmelder bij compact signaleringssysteem is een optioneel onderdeel van het signaleringssysteem. Een rookmelderzender zendt een alarmsignaal naar de ontvanger(s) van het signaleringssysteem wanneer er rookontwikkeling is om een slechthorende of dove persoon te waarschuwen voor een potentiële brand.

Voor wie is het hulpmiddel bestemd?

  1. Slechthorenden met een matig gehoorverlies:
    • die behoren tot de doelgroep van een compact signaleringssysteem.
  2. Slechthorenden met een matig gehoorverlies:
    • die in het verleden een mobiel signaleringssysteem aangekocht hebben en dit gebruiken als compact signaleringssysteem.
  3. Slechthorenden met een ernstig gehoorverlies of doven:
    • die behoren tot de doelgroep van een compact signaleringssysteem.
  4. Doofblinden:
    • die behoren tot de doelgroep van een compact signaleringssysteem.

Refertebedrag, refertetermijn, basiskosten, procedure, gebruik bij vergunde zorgaanbieder of ouderinitiatief, zeer uitzonderlijke zorgbehoefte

Refertebedrag
155,00 euro/stuk, max 5 stuks
Refertetermijn
7 jaar
Basiskosten
15,00 euro per stuk
Vereenvoudigde aanvraagprocedure
Mogelijk
Terugbetaling bij gebruik bij vergunde zorgaanbieder of ouderinitiatief
Mogelijk
Zeer uitzonderlijke zorgbehoefte
Mogelijk

Met welke hulpmiddelen kunt u dit hulpmiddel niet combineren?

Dit hulpmiddel kan als onderdeel opgenomen worden in een configuratie met:

Extra informatie

Welke attesten en verslagen voegt u toe om de aanvraag te ondersteunen?

Bij de motivatie van de aanvraag moet een beschrijving gegeven worden van het aantal bouwlagen in de woning.

Toelichting

Een rookmelderzender is een apparaat dat alarm slaat na detectie van rookdeeltjes, die kunnen wijzen op een (beginnende) brand. De rookmelderzender stuurt het alarmsignaal door naar de ontvanger die het vervolgens omzet in lichtflitssignalen of voelbare trillingen om de persoon te waarschuwen voor een potentiële brand.

Vlaamse Wooncode

Sinds1 januari 2020 moeten alle Vlaamse woningen verplicht voorzien zijn van de nodige optische rookmelders om wettelijk in orde te zijn (zie Vlaamse wooncode versie 1/1/2020 art.5 §1 tweede lid en het kwaliteitsbesluit van 12 juli 2013 art. 2 §2).

Vanaf 1 januari 2020 kunnen slechthorende en dove personen maximaal 5 rookmelders (inclusief de rookmelders die eventueel al vergoed werden door het VAPH in het verleden) aanvragen bij hun signaleringssysteem voor thuisgebruik. Als alternatief kunnen ze kiezen voor een rookmeldersysteem dat los van het signaleringssysteem werkt (zie andere referterubriek: Rookmelder: stand-alone systeem met lichtflits- of trilelement). Daarvoor kan alleen tegemoetkoming gegeven worden als er niet eerder een tegemoetkoming voor rookmelders gegeven is.

Om conform de Vlaamse Wooncode te zijn komt het VAPH tegemoet bij de aankoop van het minimum aantal verplichte rookmelders binnen een signaleringssysteem als ze voldoen aan volgende opgelegde richtlijnen:

Type rookmelder

Aantal rookmelders

In een woning:

Bijvoorbeeld: in een “klassieke” eengezinswoning met een kelder, een gelijkvloers, eerste verdieping en zolderverdieping zijn er dus 4 rookmelders nodig.

In een appartement:

Het rookmeldersdecreet legt geen verplichting op tot het plaatsen van rookmelders in de gemeenschappelijke delen (bv. gangen, traphal,...) van een appartementsgebouw.

Enkel voor een gemeenschappelijke zolder of kelder waar een technische installatie staat, geldt wel een rookmeldersverplichting. De term “technische installatie” wordt zo ruim mogelijk ingevuld (dus o.a. CV ketel, elektrisch verdeeldbord, gaskraan, ventilatie-unit, liftmechaniek,… - deze opsomming kan nog worden aangevuld).

In de motivatie bij aanvraag moet aangetoond worden dat het gaat om een rookmelder die onderdeel is van een signaleringssysteem en die voldoet aan de opgelegde richtlijnen. Ook moet het aantal rookmelders gemotiveerd worden d.m.v. een beschrijving van het aantal bouwlagen in de woonst.

Opmerking bij type rookmelder

Een rookmelder die verbonden wordt aan een ontvanger via smart home domotica (zoals bv. de Google Nest Protect) is geen betrouwbare rookmelder voor slechthorende en dove personen (omwille van Wifi connectie die bij een brand kan uitvallen) en wordt bijgevolg niet terugbetaald.

Terugbetaling bij co-ouderschap

De hulpmiddelen of aanpassingen uit deze hulpmiddelenfiche kunnen indien noodzakelijk een tweede keer terugbetaald worden in een context van co-ouderschap.

Vroegere benamingen voor deze referterubriek