Compact signaleringssysteem

In onderstaande hulpmiddelenfiche vindt u informatie over de aard en het gebruik van het hulpmiddel en richtlijnen die helpen om een vraag voor terugbetaling efficiënt af te handelen.

In de onderdelen ‘Beschrijving van het hulpmiddel’, ‘Voor wie is het hulpmiddel bestemd?’ en ‘Met welke hulpmiddelen kunt u dit hulpmiddel niet combineren?’, vindt u informatie over de mogelijkheden voor terugbetaling van het hulpmiddel. In de beschrijving wordt gedefinieerd welke hulpmiddelen en aanpassingen onder deze referterubriek horen. In het deel ‘Voor wie is het hulpmiddel bestemd?’ wordt aangegeven voor wie en onder welke omstandigheden het VAPH met deze referterubriek standaard een tegemoetkoming voorziet. Als uw situatie niet overeenkomt met een van de situaties die hier beschreven zijn, maar de noodzaak, werkzaamheid, doelmatigheid, gebruiksfrequentie van het hulpmiddel zijn toch aangetoond in functie van de handicap, kan het VAPH eveneens tegemoetkoming geven voor het hulpmiddel.

Meer informatie over de terugbetaling van hulpmiddelen vindt u in het deel ‘Hulpmiddelen’ op de website van het VAPH.

Beschrijving van het hulpmiddel

Een compact signaleringssysteem (lichtflitssysteem of wek- en waarschuwingssysteem) is een systeem dat welbepaalde geluidssignalen omzet in lichtflitssignalen of voelbare trillingen. Het systeem bestaat uit een (beperkt) aantal zenders en ontvangers in de woning en kan samengesteld worden naargelang de individuele noodzaak. De zender vangt het geluidssignaal op en stuurt het onmiddellijk door naar de ontvanger(s) waar het omgezet wordt in lichtflitssignalen of voelbare trillingen.

Niet inbegrepen:

Voor wie is het hulpmiddel bestemd?

  1. Slechthorenden met een matig gehoorverlies:
    • die zonder hoorapparaten waarschuwingssignalen niet horen.
  2. Slechthorenden met een ernstig gehoorverlies of doven:
    • die een of twee cochleaire implantaten (CI’s) en/of hoorapparaten dragen.
  3. Doofblinden:
    • die een of twee cochleaire implantaten (CI’s) en/of hoorapparaten dragen.

Refertebedrag, refertetermijn, herstellingskosten, procedure, gebruik bij vergunde zorgaanbieder of ouderinitiatief, zeer uitzonderlijke zorgbehoefte

Refertebedrag
438,43 euro
Refertetermijn
7 jaar
Herstellingskosten
20% van het refertebedrag;
Vereenvoudigde aanvraagprocedure
Niet mogelijk
Terugbetaling bij gebruik bij vergunde zorgaanbieder of ouderinitiatief
Mogelijk
Zeer uitzonderlijke zorgbehoefte
Mogelijk

Met welke hulpmiddelen kunt u dit hulpmiddel niet combineren?

Dit hulpmiddel kan terugbetaald worden in een configuratie met een of meer van volgende hulpmiddelen:

Extra informatie

Toelichting

Een groot deel van de personen die hoorapparaten en/of CI-processoren dragen worden overdag, wanneer ze de apparaten aan hebben, gewaarschuwd door het (aangepast) akoestisch signaal van de deurbel, telefoon, rookmelder,... Wanneer ze de CI-processoren of hoorapparaten niet aan hebben, zoals 's nachts het geval is, kan er nood zijn aan een compact signaleringssysteem om gewaarschuwd te worden wanneer de wekker afgaat, als er iemand voor de deur staat of bij een brand.

Het refertebedrag van het compact signaleringssysteem voorziet de (standaard) aankoop van een deurbelzender en een wekker met ontvangstfunctie of draagbare trilontvanger. Een babyfoonzender werd in het standaard compact signaleringssysteem niet opgenomen omdat niet iedereen het altijd nodig heeft. Een rookmelder werd niet in het standaard compact signaleringssysteem opgenomen omdat men de keuze heeft tussen een rookmelder als onderdeel van het signaleringssysteem of als stand-alone systeem met lichtflits- of trilelement, en omdat het aantal rookmelders bij het signaleringssysteem afhankelijk is van het aantal bouwlagen van de woonst (zie andere referterubrieken).

Zender

De zender van een compact signaleringssysteem vangt het geluidssignaal op en stuurt het onmiddellijk door naar de actieve ontvanger. Personen die nood hebben aan een compact signaleringssysteem kiezen vaak voor een deurbelzender:

Niet inbegrepen in deze referterubriek:

Ontvanger

Personen die nood hebben aan een compact signaleringssysteem kiezen vaak voor een wekker met ontvangstfunctie of een draagbare trilontvanger:

Opmerking bij wekker

Als de wekker (met ontvangstfunctie) in het signaleringssysteem vervat zit, dan is er een afzonderlijke wekker niet nodig. Heeft men een signaleringssysteem waarin een wekker (met ontvangstfunctie) niet is opgenomen, dan is het aan te bevelen om een model aan te kopen dat in het signaleringssysteem kan worden ingeschakeld. Zodoende kan men ook de andere zendsignalen ontvangen.

Terugbetaling bij co-ouderschap

De hulpmiddelen of aanpassingen uit deze hulpmiddelenfiche kunnen indien noodzakelijk een tweede keer terugbetaald worden in een context van co-ouderschap.

Vroegere benamingen voor deze referterubriek