Ringleiding voor GSM

In onderstaande hulpmiddelenfiche vindt u informatie over de aard en het gebruik van het hulpmiddel en richtlijnen die helpen om een vraag voor terugbetaling efficiënt af te handelen.

In de onderdelen ‘Beschrijving van het hulpmiddel’, ‘Voor wie is het hulpmiddel bestemd?’ en ‘Met welke hulpmiddelen kunt u dit hulpmiddel niet combineren?’, vindt u informatie over de mogelijkheden voor terugbetaling van het hulpmiddel. In de beschrijving wordt gedefinieerd welke hulpmiddelen en aanpassingen onder deze referterubriek horen. In het deel ‘Voor wie is het hulpmiddel bestemd?’ wordt aangegeven voor wie en onder welke omstandigheden het VAPH met deze referterubriek standaard een tegemoetkoming voorziet. Als uw situatie niet overeenkomt met een van de situaties die hier beschreven zijn, maar de noodzaak, werkzaamheid, doelmatigheid, gebruiksfrequentie van het hulpmiddel zijn toch aangetoond in functie van de handicap, kan het VAPH eveneens tegemoetkoming geven voor het hulpmiddel.

Meer informatie over de terugbetaling van hulpmiddelen vindt u in het deel ‘Hulpmiddelen’ op de website van het VAPH.

De gevraagde hulpmiddelenfiche (#7191 Ringleiding voor GSM) is niet geldig op de gevraagde datum (vandaag). Onderstaande versie van de fiche was geldig van 2022-10-01 tot 2024-03-31.

Beschrijving van het hulpmiddel

Een ringleiding voor gsm bestaat uit een ringleidingversterker en een koperdraad. De ringleidingversterker wordt aan de gsm gekoppeld en de koperdraad wordt in een lus rond de hals gedragen (= gsm-loopset) of via een inductiehaakje naast het hoortoestel geplaatst. Via de luisterspoelfunctie in het hoortoestel worden de magnetische signalen binnen de lus opgevangen en omgezet in verstaanbaar geluid.

Voor wie is het hulpmiddel bestemd?

  1. Slechthorenden met een matig gehoorverlies:
    • die een hoortoestel met T-spoel of T-spoelfunctie gebruiken;
    • voor wie telefoneren met een goed gekozen mobiele telefoon of smartphone onmogelijk is omwille van onvoldoende luidheid van het signaal of omwille van storing door omgevingsruis.

Refertebedrag, refertetermijn

Dit hulpmiddel stond op de gevraagde dag niet in de refertlijst.

Extra informatie

Toelichting

Met een ringleiding voor een gsm kan een slechthorende een gsm-gesprek horen via zijn hoortoestel (hoortoestel in T-stand). Het biedt de mogelijkheid tot inductieve versterking van het inkomend gespreksvolume en maakt het eveneens mogelijk om storingsvrij mobiel te telefoneren met een hoortoestel.

Mogelijke alternatieven zijn:

Solo-apparatuur (ontvanger met neklus)

Zie andere referterubriek: solo-apparatuur: ontvanger

Merkgebonden streamers

Zie andere referterubriek: merkgebonden streamers