Notitietoestel voor niet-zienden > Notitietoestel met brailleweergave

In onderstaande hulpmiddelenfiche vindt u informatie over de aard en het gebruik van het hulpmiddel en richtlijnen die helpen om een vraag voor terugbetaling efficiënt af te handelen.

In de onderdelen ‘Beschrijving van het hulpmiddel’, ‘Voor wie is het hulpmiddel bestemd?’ en ‘Met welke hulpmiddelen kunt u dit hulpmiddel niet combineren?’, vindt u informatie over de mogelijkheden voor terugbetaling van het hulpmiddel. In de beschrijving wordt gedefinieerd welke hulpmiddelen en aanpassingen onder deze referterubriek horen. In het deel ‘Voor wie is het hulpmiddel bestemd?’ wordt aangegeven voor wie en onder welke omstandigheden het VAPH met deze referterubriek standaard een tegemoetkoming voorziet. Als uw situatie niet overeenkomt met een van de situaties die hier beschreven zijn, maar de noodzaak, werkzaamheid, doelmatigheid, gebruiksfrequentie van het hulpmiddel zijn toch aangetoond in functie van de handicap, kan het VAPH eveneens tegemoetkoming geven voor het hulpmiddel.

Meer informatie over de terugbetaling van hulpmiddelen vindt u in het deel ‘Hulpmiddelen’ op de website van het VAPH.

notitietoestel met brailleweergavenotitietoestel met brailleweergavenotitietoestel met brailleweergavenotitietoestel met brailleweergave en gewoon toetsenbord

Beschrijving van het hulpmiddel

Een notitietoestel met brailleweergave is een compact elektronisch notitiehulpmiddel dat uitgerust is met een braille- of standaardtoetsenbord (om de notities in te typen), een intern geheugen (dat de notities bewaart) en een brailleleesregel (waarmee je de notities achteraf kunt consulteren en controleren). Een notitietoestel met brailleweergave is al dan niet voorzien van andere functies zoals spraakweergave, een adressenboek, een agenda, een klok ...

Niet inbegrepen:

Voor wie is het hulpmiddel bestemd?

  1. Blinden:
    • die braille kennen;
    • die onderweg of op verplaatsing frequent uitgebreide notities nemen en lezen;
    • voor wie een notitietoestel met spraakweergave niet voldoet.
  2. Blinden:
    • die braille kennen;
    • die thuis frequent notities nemen en lezen;
    • voor wie zowel een notitietoestel met spraakweergave als een memorecorder niet voldoet;
    • die niet kiezen voor een computerconfiguratie voor blinden.

Refertebedrag, refertetermijn, onderhoud, herstellingskosten, procedure, gebruik bij vergunde zorgaanbieder of ouderinitiatief, zeer uitzonderlijke zorgbehoefte

Refertebedrag
5.103,86 euro
Refertetermijn
7 jaar
Onderhoud
188,38 euro 1 keer per jaar
Herstellingskosten
807,36 euro
Vereenvoudigde aanvraagprocedure
Niet mogelijk
Terugbetaling bij gebruik bij vergunde zorgaanbieder of ouderinitiatief
Mogelijk
Zeer uitzonderlijke zorgbehoefte
Mogelijk

Met welke hulpmiddelen kunt u dit hulpmiddel niet combineren?

Extra informatie

Toelichting

Voor een blinde die geen computergebruiker is, is een notitietoestel met brailleweergave, aangevuld met een voorleestoestel tafelmodel en een brailleprinter een oplossing om te communiceren met tekst (eigen nota's nemen, lezen en afdrukken en gedrukte teksten lezen).

Sommige notitietoestellen zijn in staat een draadloze verbinding te maken met een smartphone of een tablet. Door die combinatie worden ook de functies van de smartphone of tablet toegankelijk via het notitietoestel.

Het refertebedrag voor een notitietoestel met brailleweergave gaat uit van een gemakkelijk meeneembaar model met 20 braillecellen. De opgeslagen notities kunnen achteraf op een computer of laptop verwerkt worden.

Notitietoestellen met 40 of meer braillecellen zijn beduidend duurder dan het refertebedrag. Anderzijds kunnen deze toestellen als ze aangesloten worden op een computer, perfect gebruikt worden als brailleleesregel.
Het VAPH geeft daarom in het zeldzame geval waarin de aanvrager aantoont dat hij nood heeft aan een notitietoestel met méér dan 20 braillecellen een aangepaste tegemoetkoming waarbij de refertebedragen van een 'notitietoestel met SPRAAKweergave' en een 'brailleleesregel met 40 tot 79 cellen' samengenomen worden.

In bovenstaande situatie kan er bijgevolg géén tussenkomst meer verleend worden voor een brailleleesregel met 40 of meer braillecellen (referterubrieken brailleleesregel met 40 tot 79 cellen en brailleleesregel met 80 cellen of meer). Het is de bedoeling dat de aanvrager zijn notitietoestel met 40 of meer braillecellen ook als brailleleesregel voor zijn computer gebruikt.

Een ‘notitietoestel met brailleweergave’ kan niet gecombineerd worden met een ‘notitietoestel met spraakweergave’. Het is logisch dat een keuze dient gemaakt te worden tussen wel of geen brailleweergave. Voor doelgroep B geldt dat deze personen hun aanvraag niet kunnen combineren met een schermuitleesprogramma en een spraaksyntheseprogramma. Doelgroep B kiest immers bewust om geen computer te gebruiken.

Vroegere benamingen voor deze referterubriek