Anti-decubitusmatras > Statische matras

In onderstaande hulpmiddelenfiche vindt u informatie over de aard en het gebruik van het hulpmiddel en richtlijnen die helpen om een vraag voor terugbetaling efficiënt af te handelen.

In de onderdelen ‘Beschrijving van het hulpmiddel’, ‘Voor wie is het hulpmiddel bestemd?’ en ‘Met welke hulpmiddelen kunt u dit hulpmiddel niet combineren?’, vindt u informatie over de mogelijkheden voor terugbetaling van het hulpmiddel. In de beschrijving wordt gedefinieerd welke hulpmiddelen en aanpassingen onder deze referterubriek horen. In het deel ‘Voor wie is het hulpmiddel bestemd?’ wordt aangegeven voor wie en onder welke omstandigheden het VAPH met deze referterubriek standaard een tegemoetkoming voorziet. Als uw situatie niet overeenkomt met een van de situaties die hier beschreven zijn, maar de noodzaak, werkzaamheid, doelmatigheid, gebruiksfrequentie van het hulpmiddel zijn toch aangetoond in functie van de handicap, kan het VAPH eveneens tegemoetkoming geven voor het hulpmiddel.

Meer informatie over de terugbetaling van hulpmiddelen vindt u in het deel ‘Hulpmiddelen’ op de website van het VAPH.

statische antidecubitusmatrasstatische antidecubitusmatras: schuimmatras

Beschrijving van het hulpmiddel

Een statische matras is een matras die bestaat uit drukverdelend materiaal (op het contactoppervlak met het lichaam). Het drukverdelend materiaal kan geplaatst zijn op een kern van gewone foam. De matras is steeds voorzien van een in twee richtingen rekbare beschermhoes of incontinentiehoes.

Het drukverdelend materiaal in de matras is visco-elastisch foam (traagschuim) met een densiteit van minimaal 80 kg/m³ en een dikte van minimaal 5 cm of lucht in onafhankelijke of communicerende luchtcellen of -buizen.

Voor wie is het hulpmiddel bestemd?

  1. Personen met een ernstig of volledig functieverlies in beide onderste ledematen:
    • die zichzelf niet kunnen draaien of herpositioneren in lig.
  2. Personen met een ernstig of volledig functieverlies in een onderste en een bovenste lidmaat:
    • waarbij het functieverlies zich aan een zijde situeert;
    • die zichzelf niet kunnen draaien of herpositioneren in lig.

Refertebedrag, refertetermijn, basiskosten, procedure, gebruik bij vergunde zorgaanbieder of ouderinitiatief, zeer uitzonderlijke zorgbehoefte

Refertebedrag
371,32 euro
Refertetermijn
5 jaar
Basiskosten
75,00 euro
Vereenvoudigde aanvraagprocedure
Niet mogelijk
Terugbetaling bij gebruik bij vergunde zorgaanbieder of ouderinitiatief
Niet mogelijk
Zeer uitzonderlijke zorgbehoefte
Mogelijk

Extra informatie

Waarmee kunt u dit hulpmiddel aanvullen?

Toelichting

Decubitus of een doorligwonde is een ernstig letsel van de huid en de onderliggende weefsels, meestal ter hoogte van een botuitsteeksel, bijvoorbeeld de hielen, het staartbeen, de heupen of de enkels. Het wordt veroorzaakt door langdurige druk- of schuifkrachten.

Om decubitus te voorkomen moet het gebruik van een anti-decubitusmatras gecombineerd worden met:

Systematische wisselhouding

Anti-decubitusmatrassen zijn zinvol in de preventie van decubitus, maar moeten gecombineerd worden met regelmatige houdingsverandering en systematische wisselhouding:

semi-fowlerhouding

semi-fowlerhouding

30° zijlig

30°zijlig

Decubituspreventie in zit

Gebruik in zit een anti-decubituszitkussen. Ook op een anti-decubituszitkussen is houdingsverandering noodzakelijk. Beperk indien nodig de zitduur omdat de druk op het staartbeen in zit zeer groot is.

Beoordelen van de huid

Beoordeel de huid door decubitusgevoelige plaatsen dagelijks te controleren op niet-wegdrukbare roodheid. Dat kunt u doen door er met een vinger of een drukglaasje op te drukken en na te gaan of u de roodheid wit kunt drukken. Blijft de huid rood, beperk dan de duur dat de persoon op de roodheid zit of ligt.

Uittesten

Statische anti-decubitusmatrassen kunnen de zelfredzaamheid verlagen. Sommige personen die zichzelf kunnen verleggen op een gewone matras, kunnen dat soms niet meer op een visco-elastische foammatras of een luchtmatras. Dat moet uitgetest worden voordat de matras wordt aangekocht.

Het is niet zinvol om een statische matras te combineren met een wisseldrukmatras.

Recidiverende decubitusletsels

Voor personen met recidiverende decubitusletsels bij correct gebruik van een statische of wisseldrukmatras en een optimaal en correct toegepast wisselhoudingsschema, kan het nodig zijn om tijdelijk een matras met een hogere effectiviteit of een automatisch wisselligsysteem te huren tot de wonden genezen zijn.

Voor personen met een blijvend zeer hoog risico of met zeer ernstige recidiverende decubitusletsels of voor personen bij wie een wisselhouding tegenaangewezen is, kunnen andere oplossingen noodzakelijk zijn (bijv. lowairlossmatrassen, continue lagedruksystemen, automatische wisselligsystemen,...). Die oplossingen vallen buiten deze referterubriek en kunnen buiten refertelijst aan de BBC worden voorgelegd.

Materialen waarvan het preventief anti-decubituseffect niet is aangetoond

Een watermatras of waterbed behoort tot het gamma van comfortmatrassen en is geen aangepast toestel of hulpmiddel voor personen met een handicap. Een watermatras is bovendien niet aangewezen bij decubitus. Een belangrijk nadeel van watermatrassen (of waterbedden) is dat spontane houdingsveranderingen van de persoon bemoeilijkt worden. Het kost veel meer inspanning om van houding te veranderen of veranderd te worden. Daardoor verlengt de duur van immobilisatie en neemt het risico op decubitus toe.

Terugbetaling bij co-ouderschap

De hulpmiddelen of aanpassingen uit deze hulpmiddelenfiche kunnen indien noodzakelijk een tweede keer terugbetaald worden in een context van co-ouderschap.

Vroegere benamingen voor deze referterubriek