Communicatietoestellen > Dynamische systemen > Uitgebreid dynamisch systeem met oogbediening

In onderstaande hulpmiddelenfiche vindt u informatie over de aard en het gebruik van het hulpmiddel en richtlijnen die helpen om een vraag voor terugbetaling efficiënt af te handelen.

In de onderdelen ‘Beschrijving van het hulpmiddel’, ‘Voor wie is het hulpmiddel bestemd?’ en ‘Met welke hulpmiddelen kunt u dit hulpmiddel niet combineren?’, vindt u informatie over de mogelijkheden voor terugbetaling van het hulpmiddel. In de beschrijving wordt gedefinieerd welke hulpmiddelen en aanpassingen onder deze referterubriek horen. In het deel ‘Voor wie is het hulpmiddel bestemd?’ wordt aangegeven voor wie en onder welke omstandigheden het VAPH met deze referterubriek standaard een tegemoetkoming voorziet. Als uw situatie niet overeenkomt met een van de situaties die hier beschreven zijn, maar de noodzaak, werkzaamheid, doelmatigheid, gebruiksfrequentie van het hulpmiddel zijn toch aangetoond in functie van de handicap, kan het VAPH eveneens tegemoetkoming geven voor het hulpmiddel.

Meer informatie over de terugbetaling van hulpmiddelen vindt u in het deel ‘Hulpmiddelen’ op de website van het VAPH.

uitgebreid dynamisch commuicatietoestel met oogbediening: Comunic Eye 2uitgebreid dynamisch commuicatietoestel met oogbediening: Tellus 5 met oogbedieninguitgebreid dynamisch commuicatietoestel met oogbediening: Tobii

Beschrijving van het hulpmiddel

Een uitgebreid dynamisch systeem met oogbediening is een communicatietoestel met geïnstalleerde uitgebreide communicatiesoftware en synthetische stem, dat via oogbeweging bediend kan worden en dat naast communicatie de volgende functies bevat:

De uitgebreide communicatiesoftware bevat:

Inbegrepen:

Voor wie is het hulpmiddel bestemd?

  1. Personen met een ernstige communicatieve beperking en een ernstig of volledig functieverlies in beide bovenste ledematen:
    • die functioneel communiceren / zich adequaat uitdrukken met behulp van afbeeldingen en/of tekst of hiervoor het leerpotentieel hebben;
    • die beschikken over de nodige cognitieve-, communicatieve- en taalvaardigheden om zinvol met het toestel te communiceren;
    • voor wie goedkopere alternatieven zoals bijvoorbeeld een basis dynamisch systeem niet voldoen;
    • die omwille van het functieverlies in de bovenste ledematen nood hebben aan minstens een van de volgende functies:
      • aangepaste omgevingsbediening
      • aangepaste computerbediening
    • voor wie de bediening van het communicatietoestel met andere vormen van alternatieve bediening (schakelaar, rolstoelbesturing ...) geen adequate oplossing is.

Refertebedrag, refertetermijn, basiskosten, herstellingskosten, procedure, gebruik bij vergunde zorgaanbieder of ouderinitiatief, zeer uitzonderlijke zorgbehoefte

Refertebedrag
12.150,00 euro
Refertetermijn
5 jaar
Basiskosten
150,00 euro
Herstellingskosten
20% van het refertebedrag; maximumbedrag voor het totaal van communicatietoestellen, aanvullingen en bijhorigheden: 800,00 euro
Vereenvoudigde aanvraagprocedure
Niet mogelijk
Terugbetaling bij gebruik bij vergunde zorgaanbieder of ouderinitiatief
Mogelijk
Zeer uitzonderlijke zorgbehoefte
Mogelijk

Met welke hulpmiddelen kunt u dit hulpmiddel niet combineren?

Extra informatie

Waarmee kunt u dit hulpmiddel aanvullen?

Welke attesten en verslagen voegt u toe om de aanvraag te ondersteunen?

Testverslag waaruit blijkt dat de bediening met de specifieke oogbedieningsmodule goed bruikbaar is voor de persoon.

Toelichting

Oogbedieningsmodule

De oogbedieningsmodule maakt het mogelijk om het communicatietoestel te besturen met oogbewegingen. De oogbediening kan een externe oogbedieningsmodule zijn die verbonden is aan het communicatietoestel, of een oogbedieningsmodule die ingebouwd is in het communicatietoestel.

Voorbeelden van uitgebreide dynamische systemen met oogbediening:

Omgevingsbediening geïntegreerd in communicatietoestel

Bij de keuze van het communicatietoestel is het belangrijk om na te gaan wat de mogelijkheden zijn wat betreft omgevingsbediening.

Sommige toestellen hebben een omgevingsbedieningsmodule die infraroodgolven (IR) uitzendt om de omgeving te bedienen (bv. lichtknoppen, televisie ...). Infraroodgolven kunnen niet door een voorwerp of een muur. De zender moet gericht zijn naar de ontvanger. Dit is dus niet geschikt voor het openen van de voordeur als men zich in een andere kamer bevindt.

Bij sommige toestellen zendt de omgevingsbedieningsmodule radiofrequentiegolven (RF) uit. Hierbij is het wel mogelijk om zaken te bedienen in een andere kamer (bv. voordeur) omdat de stralen niet gehinderd worden door een muur of voorwerp die zich tussen zender en ontvanger bevindt.

Het belangrijk om na te gaan wat de noden zijn van de persoon met een handicap wat betreft omgevingsbediening gedurende de hele gebruiksperiode van het toestel. De goedkoopst adequate oplossing is meestal dat de omgevingsbediening volledig geïntegreerd is in het communicatietoestel.

Besteding van de refertebedragen

De refertebedragen van de onderdelen van een communicatie-oplossing, worden als een totaalbedrag toegekend dat vrij aan de noodzakelijke onderdelen kan besteed worden.

Terugbetaling bij co-ouderschap

De hulpmiddelen of aanpassingen uit deze hulpmiddelenfiche kunnen gemakkelijk meegenomen worden en worden geen tweede keer terugbetaald omwille van co-ouderschap.