Noodzakelijke bijhorigheden computer > Muisalternatief > Hoofdmuis

In onderstaande hulpmiddelenfiche vindt u informatie over de aard en het gebruik van het hulpmiddel en richtlijnen die helpen om een vraag voor terugbetaling efficiënt af te handelen.

In de onderdelen ‘Beschrijving van het hulpmiddel’, ‘Voor wie is het hulpmiddel bestemd?’ en ‘Met welke hulpmiddelen kunt u dit hulpmiddel niet combineren?’, vindt u informatie over de mogelijkheden voor terugbetaling van het hulpmiddel. In de beschrijving wordt gedefinieerd welke hulpmiddelen en aanpassingen onder deze referterubriek horen. In het deel ‘Voor wie is het hulpmiddel bestemd?’ wordt aangegeven voor wie en onder welke omstandigheden het VAPH met deze referterubriek standaard een tegemoetkoming voorziet. Als uw situatie niet overeenkomt met een van de situaties die hier beschreven zijn, maar de noodzaak, werkzaamheid, doelmatigheid, gebruiksfrequentie van het hulpmiddel zijn toch aangetoond in functie van de handicap, kan het VAPH eveneens tegemoetkoming geven voor het hulpmiddel.

Meer informatie over de terugbetaling van hulpmiddelen vindt u in het deel ‘Hulpmiddelen’ op de website van het VAPH.

hoofdmuishoofdmuis

Beschrijving van het hulpmiddel

Een hoofdmuis is een muisalternatief dat hoofdbewegingen omzet in cursorbewegingen op het scherm.

Inbegrepen:

Voor wie is het hulpmiddel bestemd?

  1. Personen met een volledig functieverlies in beide bovenste ledematen:
    • die voldoende hoofdcontrole hebben om de cursor via de hoofdmuis te sturen.
  2. Personen met een ernstig functieverlies in beide bovenste ledematen:
    • die problemen ondervinden om de computermuis of het aanraakscherm te bedienen;
    • voor wie eenvoudigere alternatieven met directe selectie (zoals aangepaste trackball, joystick of interface voor bediening via de omgevingsbediening) niet voldoen;
    • die voldoende hoofdcontrole hebben om de cursor via de hoofdmuis te sturen.

Refertebedrag, refertetermijn, procedure, gebruik bij vergunde zorgaanbieder of ouderinitiatief, zeer uitzonderlijke zorgbehoefte

Refertebedrag
1.646,18 euro
Refertetermijn
5 jaar
Vereenvoudigde aanvraagprocedure
Niet mogelijk
Terugbetaling bij gebruik bij vergunde zorgaanbieder of ouderinitiatief
Mogelijk
Zeer uitzonderlijke zorgbehoefte
Mogelijk

Extra informatie

Waarmee kunt u dit hulpmiddel aanvullen?

Welke attesten en verslagen voegt u toe om de aanvraag te ondersteunen?

Toelichting

Een hoofdmuis simuleert cursorbeweging, maar heeft geen 'muisknoppen' waarmee geklikt kan worden. Klikken, dubbelklikken of slepen kan via:

Een hoofdmuis wordt gebruikt in combinatie met een hoofdbediend toetsenbordalternatief. Doorgaans is dat software voor toetsenbord en muisfuncties op scherm (andere referterubriek) of een toetsenbord met laseraanwijzer (andere referterubriek).

Bij gebruik in combinatie met software voor toetsenbord en muisfuncties op scherm is voor het klikken, dubbelklikken of slepen:

Bij gebruik in combinatie met een toetsenbord met laseraanwijzer is er voor het klikken, dubbelklikken of slepen:

Hoofdmuis als aangepaste bediening voor communicatietoestel én computer

Soms wordt er gekozen om in één toestel de computer- en de spraakfunctie te integreren. Het voordeel daarvan is dat dezelfde aangepaste bediening kan gebruikt worden voor beide functies. Een nadeel is het risico op virussen bij internetgebruik. Als de computer is vastgelopen, is ook de spraakfunctie onbruikbaar. Om toch via eenzelfde aangepaste bediening beide functies te gebruiken, kan men via het dynamisch communicatiesysteem een andere computer bedienen via ‘verbinding met extern bureaublad’ (remote desktop connection). Op die manier loopt het dynamisch systeem geen risico op virussen bij internetgebruik.

Onderscheid hoofdmuis en oogbediening

Een hoofdmuis wordt bediend via hoofdbewegingen. Oogbediening wordt gestuurd via oogbewegingen.

Meer info: Hoofdmuis

Terugbetaling bij co-ouderschap

De hulpmiddelen of aanpassingen uit deze hulpmiddelenfiche kunnen gemakkelijk meegenomen worden en worden geen tweede keer terugbetaald omwille van co-ouderschap.

Vroegere benamingen voor deze referterubriek