Communicatietoestellen > Statische systemen > Met meerdere boodschappen

In onderstaande hulpmiddelenfiche vindt u informatie over de aard en het gebruik van het hulpmiddel en richtlijnen die helpen om een vraag voor terugbetaling efficiënt af te handelen.

In de onderdelen ‘Beschrijving van het hulpmiddel’, ‘Voor wie is het hulpmiddel bestemd?’ en ‘Met welke hulpmiddelen kunt u dit hulpmiddel niet combineren?’, vindt u informatie over de mogelijkheden voor terugbetaling van het hulpmiddel. In de beschrijving wordt gedefinieerd welke hulpmiddelen en aanpassingen onder deze referterubriek horen. In het deel ‘Voor wie is het hulpmiddel bestemd?’ wordt aangegeven voor wie en onder welke omstandigheden het VAPH met deze referterubriek standaard een tegemoetkoming voorziet. Als uw situatie niet overeenkomt met een van de situaties die hier beschreven zijn, maar de noodzaak, werkzaamheid, doelmatigheid, gebruiksfrequentie van het hulpmiddel zijn toch aangetoond in functie van de handicap, kan het VAPH eveneens tegemoetkoming geven voor het hulpmiddel.

Meer informatie over de terugbetaling van hulpmiddelen vindt u in het deel ‘Hulpmiddelen’ op de website van het VAPH.

statisch systeem

Beschrijving van het hulpmiddel

Een statisch communicatiesysteem met meerdere boodschappen is een toestel waarin verschillende boodschappen kunnen opgenomen worden, dat voorzien is van een luidspreker en spraakknoppen. De spraakknoppen kan men induwen om de boodschappen te laten horen. Het zijn knoppen waar al dan niet afbeeldingen op bevestigd kunnen worden, of kan het kan gaan om een raster om een of meerdere kaarten met afbeeldingen onder te steken.

Inbegrepen:

Voor wie is het hulpmiddel bestemd?

  1. Personen met een verstandelijke handicap en een ernstige communicatieve beperking:
    • die kunnen communiceren met behulp van afbeeldingen;
    • die kunnen kiezen tussen twee of meer verschillende boodschappen;
    • die een beperkt aantal boodschappen nodig hebben ter ondersteuning van de communicatie;
    • die beschikken over de nodige cognitieve-, communicatieve- en taalvaardigheden om zinvol met het toestel te communiceren;
    • voor wie eenvoudigere alternatieven zoals bijvoorbeeld een communicatiekaart of -boekje niet voldoen.
  2. Personen met ernstige stoornissen van de mentale functies en een ernstige communicatieve beperking:
    • die kunnen communiceren met behulp van afbeeldingen;
    • die kunnen kiezen tussen twee of meer verschillende boodschappen;
    • die een beperkt aantal boodschappen nodig hebben ter ondersteuning van de communicatie;
    • die beschikken over de nodige cognitieve-, communicatieve- en taalvaardigheden om zinvol met het toestel te communiceren;
    • voor wie eenvoudigere alternatieven zoals bijvoorbeeld een communicatiekaart of -boekje niet voldoen.

Refertebedrag, refertetermijn, herstellingskosten, procedure, gebruik bij vergunde zorgaanbieder of ouderinitiatief, zeer uitzonderlijke zorgbehoefte

Refertebedrag
556,60 euro
Refertetermijn
5 jaar
Herstellingskosten
20% van het refertebedrag; maximumbedrag voor het totaal van communicatietoestellen, aanvullingen en bijhorigheden: 800,00 euro
Vereenvoudigde aanvraagprocedure
Niet mogelijk
Terugbetaling bij gebruik bij vergunde zorgaanbieder of ouderinitiatief
Mogelijk
Zeer uitzonderlijke zorgbehoefte
Mogelijk

Met welke hulpmiddelen kunt u dit hulpmiddel niet combineren?

Extra informatie

Waarmee kunt u dit hulpmiddel aanvullen?

Welke attesten en verslagen voegt u toe om de aanvraag te ondersteunen?

Toelichting

Onder een beperkt aantal boodschappen verstaan we een 100-tal boodschappen.

Onder afbeeldingen wordt begrepen: allerhande symbolen, prenten, foto-materiaal …

Werking van het toestel

Onder elke knop kunnen een of meer boodschappen op een eenvoudige manier opgeslagen worden, al dan niet ingedeeld volgens niveaus/kaarten. Als je een knop selecteert, hoor je de boodschap die onder die knop opgeslagen zit.

Met 'statische systemen: met meerdere boodschappen' is het mogelijk om mededelingen, geluiden, voorbereide vragen … eenvoudig op te nemen, af te spelen of te wijzigen. De toestellen kunnen zo telkens aangepast worden om in heel specifieke situaties te gebruiken.

De persoon moet minimaal functioneren op presentatieniveau om zinvol te kunnen communiceren met een eenvoudig statisch toestel met meerdere boodschappen (slechts een 4-tal knoppen). Dat houdt o.a. in dat de persoon:

Voor personen die naast taal- en/of spraakproblemen ook problemen hebben met motoriek, visus of gehoor zijn er toestellen op de markt die kunnen uitgebreid worden met bijhorigheden zoals schakelaars, afdekplaten, statieven ... (zie aanvullende fiches).

Het aanbod varieert van eenvoudige tot uitgebreide toestellen. Ze verschillen in de hoeveelheid aan boodschappen die ze kunnen opslaan (van twee tot meer dan 1000). Vaak kan de bediening van die toestellen aangepast worden zodat ze scannend gebruikt kunnen worden.

Let op:

Om een communicatiehulpmiddel succesvol in te zetten, moet in de eerste plaats de persoon met een communicatieve beperking gemotiveerd zijn om het communicatiehulpmiddel te gebruiken. Verder moeten ook de personen in zijn omgeving het gebruik van het communicatiehulpmiddel stimuleren en (onder)steunen. Ze moeten ook de gebruiker van het communicatiehulpmiddel de nodige tijd gunnen om zijn boodschap over te brengen.

Meer info: Met meerdere boodschappen

Terugbetaling bij co-ouderschap

De hulpmiddelen of aanpassingen uit deze hulpmiddelenfiche kunnen gemakkelijk meegenomen worden en worden geen tweede keer terugbetaald omwille van co-ouderschap.

Vroegere benamingen voor deze referterubriek