icoon i staat voor informatie

Een beschrijving van een hulpmiddel of een aanpassing in de publicaties wil niet zeggen dat het hulpmiddel of de aanpassing terugebetaald wordt door het VAPH.

Informatie over terugbetaling door het VAPH kunt u vinden op de website van het VAPH: www.vaph.be

foto van een scheurpak
foto van een scheurpak

Scheur-en smeerpakken voor personen met een cognitieve handicap

Inleiding

Personen met probleemgedrag, zoals bijvoorbeeld het smeren met ontlasting of het kapotscheuren van kleding, hebben nood aan aangepaste kledij.

Aangepaste kleding betreft vaak vrijheidsbeperkende kleding die moet voldoen aan bijzondere eisen van comfort en functionaliteit. Soms is de vrijheidsbeperking noodzakelijk voor de eigen veiligheid en die van de anderen. Ongewenste gedragingen zoals automutilatie (zelfverwonding) en zich besmeuren met ontlasting, kunnen alleen voorkomen worden met kleding die bestaat uit sterk materiaal.

In sommige gevallen kan door gebruik te maken van dubbele stof reeds voldoende stevigheid bekomen worden om te weerstaan aan het ongewenst gedrag. In andere gevallen kan polyesterkatoen een oplossing bieden. Polysterkatoen is te vergelijken met jeansstof.

Wanneer er sprake is van veel geweld en bijtgedrag kan Dyneema een uitkomst bieden. Dit is een sterke polyetheenvezel die zeer goed bestand is tegen scheuren, schuren of andere uitingen van agitatie.

De grote verscheidenheid aan specifieke gedragingen of andere unieke kenmerken van de persoon met gedragsproblemen maakt een individueel ontwerp noodzakelijk. Slecht passende kledij kan eveneeens ongewenst gedrag veroorzaken. Scheur- en smeerpakken zijn dan ook enkel op maat beschikbaar.

Scheurpak

Het scheurpak is een overall die gemaakt is van een speciale stof die uiterst moeilijk kapot te krijgen is en aan de achterkant gesloten wordt d.m.v. een rits en een (Zweeds) slotje. Het scheurpak wordt meestal `s nachts gedragen als er geen direct toezicht is.

foto van een scheurpak

foto van een Zweeds slot

Op het scheurpak bestaan een aantal varianten zoals bijvoorbeeld de scheurhes, dit is een soort blouse die overdag gedragen wordt, meestal in combinatie met een spijkerbroek, om het scheuren van kleding tegen te gaan.

Het hangt af van de persoon, de omgeving en de situatie hoe het scheurpak gedragen wordt. Een scheurpak kan zowel boven als onder de normale kleding gedragen worden maar veelal wordt het boven de normale kleding gedragen.

Smeerpak

Het smeerpak is eenzelfde soort pak als een scheurpak, alleen in een badstof uitvoering, en puur bedoeld om het 'smeren' met ontlasting tegen te gaan. De overall wordt over het hoofd aangetrokken en met een rits tussen de benen gesloten. De rits loopt door tot op de rug en wordt daar gesloten. Op deze manier kan de persoon niet aan de eigen uitwerpselen en kan hij zich dus ook niet besmeren.

foto van een smeerpak

Het hangt af van de persoon, de omgeving en de situatie hoe het smeerpak zal gedragen worden. Een smeerpak kan zowel boven als onder de normale kleding gedragen worden maar veelal wordt het boven de normale kleding gedragen.

Producten in Vlibank

Marktaanbond onscheurbare kleding in Vlibank: www.vlibank.be

KOC - Kenniscentrum Hulpmiddelen - Zenithgebouw - Koning Albert II-laan 37 - 1030 Brussel - 02 249 34 44 - koc@vaph.be