Een beschrijving van een hulpmiddel of een aanpassing in de publicaties wil niet zeggen dat het hulpmiddel of de aanpassing terugebetaald wordt door het VAPH.
Informatie over terugbetaling door het VAPH kunt u vinden op de website van het VAPH: www.vaph.be
Audiokrant en digikrant
Alle kranten hebben tegenwoordig een webversie. Voor mensen met een leeshandicap laat de toegankelijkheid van deze onlinekranten meestal veel te wensen over. Vlotte navigatie ontbreekt en zonder speciale abonnementen kun je niet de volledige krant lezen.
Daaraan wordt dankzij de samenwerking tussen de Vlaamse Overheid (departement Cultuur), Kamelego vzw en Gopress (ondersteund door Mediargus) tegemoet gekomen. Zeven Vlaamse kranten zijn sinds 10 december 2013 in een toegankelijke digitale vorm beschikbaar: De Standaard, Het Nieuwsblad, Het Belang van Limburg, Het Laatste Nieuws, De Tijd en Gazet van Antwerpen.
Wat is een audiokrant?
Een audiokrant is een dagelijkse krant in daisyaudioformaat.
Om een audiokrant te maken, worden de digitale versies van de zeven kranten geconverteerd naar een computerstem in mp3-bestanden, voorzien van een daisynavigatiestructuur. Enkel reclame, overlijdensberichten, seintjes, kruiswoordraadsels, vacatures en nietredactionele extra bijlagen worden niet opgenomen.
De abonnee beluistert zijn krant op een daisyspeler, via daisysoftware op zijn computer of via www.anderslezen.be. Sinds 25 april ´14 is het ook mogelijk de kranten te lezen via smartphone of tablet.
De Anderslezen-app bestaat in een iOS- en een Androidversie. De app is gratis verkrijgbaar in de online-app-winkels van Apple en Google. De krant waarop de gebruiker een abonnement genomen heeft, is volledig dowloadbaar zodat ze ook zonder internet kan gelezen worden, bijvoorbeeld in de trein. De gebruikersinterface van de app is eenvoudig en toegankelijk.
De Standaard en Het Nieuwsblad zijn ook op cd verkrijgbaar. De verzending van de cd´s gebeurt via hetzelfde distributiekanaal als dat van de gedrukte kranten. Dat betekent dat de abonnee zijn krant op cd in principe elke ochtend voor acht uur ontvangt.
Een audiokrant is gericht naar personen met een visuele beperking die een uitgesproken voorkeur hebben om informatie via het gehoor op te nemen. Die lezers vinden een goed verstaanbare en aangenaam klinkende stem belangrijk. De synthetische voorleesstem wordt voortdurend geoptimaliseerd voor een aangename luisterervaring; de uitspraak van moeilijke en vreemde woorden wordt permanent verbeterd.
Een audiokrant kan ook gelezen worden met de Orion Webbox. Die Webbox kun je vergelijken met radio via internet, maar is specifiek gericht op personen met een visuele handicap. Met de Orion Webbox kun je naar radioprogramma´s luisteren en naar gesproken tijdschriften. Het toestel kan ook de ondertitels van sommige tv-programma´s van Nederlandse zenders voorlezen.
Een audiokrant kan ook door de abonnees via internet gedownload worden. In de vroege morgen is de krant beschikbaar. De lezer kan zijn krant dan opslaan op een geheugenkaartje en deze lezen met een pocketdaisyspeler of met een smartphone met daisysoftware.
Met een onlinedaisyspeler (te vergelijken met de Webbox) kan de krant gestreamed worden. In praktijk betekent dat dat de krant beluisterd wordt zoals men naar de radio luistert. Maar de gebruiker kan nu op elk moment stoppen en een andere rubriek kiezen dankzij de daisystructuur.
Wat is een digikrant?
Een digikrant is een digitale versie van de gekozen krant in een pure tekstversie van de redactionele inhoud.
Ook een digikrant wordt gemaakt door Kamelego. Een digikrant wordt elke nacht via email naar de abonnees verstuurd. Een digikrant heeft dezelfde inhoud als een audiokrant.
Een digikrant richt zich hoofdzakelijk tot personen met een visuele beperking met een grote informatiehonger die er niet tegenop zien veel tekst te verwerken via braille of synthetische spraak met eigen, lokale software. Die lezers hechten doorgaans minder belang aan een goed verstaanbare en aangenaam klinkende stem.
De abonnee leest zijn digikrant met speciale software op zijn computer. Die software presenteert de tekst in een aangepaste leesvorm. Dat kan vergroting, synthetische spraak of braille zijn.
Krant op maat
De krant op maat betekent dat de abonnee kan aangeven welke rubrieken uit de krant (bijv. voorpagina, binnen- buitenland, sportwereld, economie, cultuur ...) hij wenst te ontvangen en welke niet. Hij kan ook twee regio´s kiezen. Dat kan de downloadtijd aanzienlijk verkorten. Maar vooral vereenvoudigt dat de navigatie in de krant waardoor de lezer sneller die informatie vindt die hem interesseert.
Nog meer dan vroeger doorbladert hij de krant zoals een ziende krantenlezer. De krant op maat is een wereldprimeur.
Prijs
Om een Audiokrant of een digikrant te kunnen ontvangen, moet je een abonnement nemen. Een audiokrant kun je eerst uitproberen met een gratis demo-exemplaar of je kunt een gratis testweek aanvragen.
Een audiokrant en een digikrant kosten evenveel, maar de helft tot een derde minder dan de gedrukte versie. Je moet wel beschikken over een daisyspeler of een computer/smartphone/ tablet met daisysoftware. En, je kunt geen gebruik maken van allerlei promoties op bijvoorbeeld boeken en cd´s.
Wat is Daisy
DAISY (Digital Accessible Information System) is een internationale standaard, die regels en definities omvat voor de aanmaak van toegankelijke lectuur: www.daisy.org.
Voor de krant betekent daisy dat in de krant een structuur aangebracht is die toelaat om even gemakkelijk doorheen de geluidsopnames of de tekstbestanden te bladeren, als de ziende lezer doorheen een papieren krant. Door de aangebrachte structuur en de leessoftware kiest de lezer snel wat hij wel of niet wenst te lezen en in welke volgorde.
Meer info
Kamelego vzw
02 467 27 66
E info@kamelego.be
W www.kamelego.be