Hulphond

In onderstaande hulpmiddelenfiche vindt u informatie over de aard en het gebruik van het hulpmiddel en richtlijnen die helpen om een vraag voor terugbetaling efficiƫnt af te handelen.
De gegevens in deze fiche zijn louter informatief. Ze geven geen uitsluitsel of het hulpmiddel in uw situatie terugbetaald wordt of niet.
Informatie over de terugbetaling van hulpmiddelen vindt u in het deel 'Hulpmiddelen' op de website van het VAPH.

Beschrijving van het hulpmiddel

Hulphonden assisteren personen met een motorische beperking, vaak rolstoelgebruikers. Zij hebben tot specifieke taak de autonomie en de zelfredzaamheid van hun baasje te bevorderen. Ze leren o.a. spullen oprapen die het baasje heeft laten vallen, deuren en kasten openen en weer sluiten, medicijnen of de telefoon aanbrengen, kledingstukken helpen aan- of uittrekken, hulp halen in noodsituaties...

Voor wie is het hulpmiddel bestemd?

 1. Personen met een ernstig of volledig functieverlies in beide onderste ledematen
  • met een matig  functieverlies in beide bovenste ledematen die voorwerpen kan hanteren;
  • die voor verplaatsingen binnenshuis langdurig en definitief gebruik maken van een rolstoel of een scooter;
  • die zonder toezicht alleen in de woning verblijven;
  • voor wie eenvoudige aanpassingen om de deur te openen (handgreep (fiche handgrepen en beugels),of ernstig klapscharnieren (buiten fiches) ...) niet volstaan of niet mogelijk zijn;
  • die dagelijks voorwerpen uit kasten, frigo, ... nodig hebben maar ze niet zelf kunnen nemen van een bereikbare plaats uit de kast.

Refertebedrag, refertetermijn

Refertebedrag
13.169,49 euro
Refertetermijn
8 jaar

Welke attesten en verslagen voegt u toe bij een aanvraag?

Extra informatie

Toelichting

Dankzij een hulphond kan de persoon met een motorische handicap zelfstandiger functioneren en hoeft hij minder een beroep te doen op hulp van derden.

Een hulphond kan voorwerpen zoals schoenen, een telefoon, een jas ... op aanwijzing herkennen en terugbrengen naar de persoon. De voorwerpen kunnen op de grond liggen, op een tafel, in een kast of in een andere ruimte. De voorwerpen kunnen zowel groot als klein zijn. Ook breekbare voorwerpen zoals een bril zijn geen probleem. Een hulphond kan ook voorwerpen aan bekenden of aan vreemden geven of wegbrengen of ergens in doen.

Een hulphond kan zowel gewone deuren als schuifdeuren openen, open houden en sluiten. Soms is daarvoor een aanpassing nodig zoals een stuk touw aan de klink hangen. Deuren die anders openen dan de hond gewend is of deuren waarop de hond geen grip kan krijgen met zijn muil of poten, kunnen problemen geven.

Een hulphond kan liftknoppen bedienen, lichten aan- en uitdoen, kranen openzetten ...

Een hulphond kan mensen in de omgeving waarschuwen door te blaffen of door ze te gaan halen. Hij kan ook een alarmsysteem bedienen.

Een hulphond kan ook bijkomende vaardigheden aanleren in functie van de mogelijkheden en de beperkingen van de persoon met een handicap:

Voor veel activiteiten bestaan er ook technische hulpmiddelen (aan- en uitkleedhulpen, omgevingsbedieningssystemen, oprichthulpen ...). Soms kan een hond die technische hulpmiddelen vervangen.

Voor sommige activiteiten die de hulphond kan uitvoeren, bestaan er geen technische hulpmiddelen:

Bij de aanvraag

Bij de aanvraag voor tegemoetkoming moet een dagschema met probleemactiviteiten in kaart gebracht worden. Per activiteit moet beschreven zijn:

Volgende activiteiten worden best meer specifiek in kaart gebracht:

Bij de aanvraag voor tegemoetkoming moet duidelijk aangetoond worden:

Situering in refertelijst